2017. május 14., vasárnap

Edina kedvence: John Green - Csillagainkban a hiba

Szép napot mindenkinek! Ma a kedvenc könyvemről fogok írni, ami nem más, mint a Csillagainkban a hiba. Napokig tudnék róla írni vagy beszélni, annyira tetszett. Azt hiszem, képtelen vagyok szavakba önteni az érzéseimet és gondolataimat, de megpróbálom.
Imádom John Green könyveit, már olvastam az Alaska nyomábant, a Papírvárosokat és a Will & Willt, amit közösen írt David Levithannal.

Alapadatok a könyvről:

Írta: John Green
Címe: Csillagainkban a hiba
Kiadta:  GABO
Mikor?: 2013 (2014 filmes borító)
Hány oldal?: 296
Fülszöveg: A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…
„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.



Hősnőnk Hazel Grace Lancaster és a szerelme Augustus Waters. Mindketten gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, a lánynak pajzsmirigy rákja van, Gusnak pedig oszteoszarkómája. Hazel anyukája nagyon szeretné, ha a lánya eljárna egy olyan támaszcsoportba, ahol több ilyen beteggel találkozik és barátokat tudna szerezni, bár nem egy életre. Így kerül össze Gussal, aki rögtön szimpatikus neki. Itt megismerkedhetünk Augustus legjobb barátjával Isaaccal, aki meg fog vakulni betegségéből adódóan. A beszélgetés végén az ajtóban kezdenek beszélgetni és Gus egy cigarettát tesz a fogai közé, amitől Hazel nagyon bepörög, de mindez csak egy metafora.

"Cigaretta. Ez egy metafora: a fogad közé szorítod a gyilkost, de nem adsz neki hatalmat a gyilkolásra"


Megismerkednek a fiatalok, eljárnak egymáshoz vacsorára, piknikeznek és könyveket cserélnek. Hazel kedvenc írója Peter Van Houten és odaadja Gusnak az egyik könyvét. Nagyon tetszett neki, ezért úgy dönt Gus, hogy ír egy mailt az írónak, aki később meghívja őket Amszterdamba. Szerencsére Hazel is jobban van, elengedik az orvosok. Közben megdobálják Isaac volt barátnőjének az autóját tojással, ezt a részt imádtam.


Mindenki nagyon izgatott, Hazel mamája is velük tart az utazáson. Gus még életében nem ült repülőn ezért végig kínlódja az utat. 
Gyönyörű hotelben szállnak meg, amit Lidewij, Houten asszisztense foglalt le nekik. Ottlétük során meglátogatják Petert, de ez nem sikerül valami fényesen, az öreg szereti az alkoholt és nem tudja mit csinál. Később Lidewij elviszi őket egy múzeumba. Az ott töltött idő alatt elmennék még vacsorázni is majd később vissza a hotelba és egy nagyon izgalmas éjszakának néznek elébe.


Hazaérkeztük után Gus rosszul csinál valamit az egyik kanüllel, hajnalban Hazel telefonja csöng, Gus hívja a benzinkútról. Kórházi ellátásra van szüksége, ezért Hazelnak hívnia kell a 911-et. Egyre rosszabb és rosszabb lesz az állapota. Szerelme minden nap ott ül a kórházi ágy mellett. Annyira elválaszthatatlanok voltak, mégis elszakították őket egymástól.

„Végtelenül sok szám van a 0 és az 1 között. Van 0,1 és 0,12 és 0,112, és még ezeken kívül is végtelen mennyiség. Természetesen ennél is végtelenebb mennyiségű szám van a 0 és a 2 között, vagy a 0 és az egymillió között. Egyes végtelenek nagyobbak, mint mások.”


Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki szereti a drámákat összefűzve romantikával. Végigsírtam az egész könyvet, nagyon mélyen érintett. Ebben a könyvben nincs rosszindulat, gúnyolódás, hanem törődés és a másik elfogadása úgy,ahogy van. A film is igazán szívbemarkolóra sikerült, nagyon átadja a könyv tartalmát. Remélem ez alapján kedvet kaptok hozzá és elolvassátok.
„Ez a baj a fájdalommal (...). Megköveteli, hogy érezzék.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése